TONYA KADIRALAK YAYLASI’INDAN NEFES KESEN MANZARA

Trabzon’un Tonya ilçesine 9 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 1300 metre yükseklikteki Kadıralak Yaylası, ilkbaharla birlikte mavi yıldız çiçeklerinin açmasıyla mor örtüyle kaplandı. Her yıl nisan ayında açan ve ‘Uluslararası Bern Sözleşmesi’ gereği korunan ince uzun yapraklı `mavi yıldız´ çiçeğinin yetiştiği yayla bu yıl nisan ayı gelmeden mor renklere büründü. İlkbaharın gelişiyle dağlarının karla kaplı olduğu, yeşilin farklı tonlarını sunmaya başlayan yayla, mavi yıldız çiçekleriyle renk çümbüşüne dönüştü. Mavi yıldız çiçekleriyle mora bürünen yaylanın eşsiz manzarasını fırsat bilen doğaseverler ve fotoğrafçılar da yaylaya tur programları düzenlemeye başladı. Yaylada ortalama iki hafta süreyle görülebilecek olan ‘Mavi yıldız’ çiçekleri Doğan Haber Ajansı muhabiri İnan Kalyoncu tarafından fotoğraflandı.

 

KADIRALAK YAYLASI

Trabzon’un Tonya ilçesine 9 kilometre uzaklıkta 1300 metre yüksekliğindeki Kadıralak Yaylası, her yıl nisan ayında açan `mavi yıldız´ çiçekleri ile mora bürünüyor. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan, ince uzun yapraklı çiçek Uluslararası Bern Sözleşmesi gereği Türkiye’nin korumakla yükümlü olduğu nadir bitkiler arasında bulunuyor. Nisan ayında doğa fotoğrafçılarının akınına uğrayan Kadıralak Yaylası, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Tabiat Parkı ilan edildi. Uzungöl benzeri oluşturulacak yapay gölle yaylanın turizm merkezi haline getirilmesi de planlanıyor.

 

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/kadiralak-yaylasiindan-nefes-kesen-manzara-2315719/

 

 

Diğer Haberler

TONYA KADIRALAK YAYLASI’INDAN NEFES KESEN MANZARA

TONYA KADIRALAK YAYLASI’INDAN NEFES KESEN MANZARA

Trabzon’un Tonya ilçesine 9 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 1300 metre yükseklikteki Kadıralak Yaylası, ilkbaharla birlikte mavi yıldız çiçeklerinin açmasıyla mor örtüyle kaplandı.

KANDAMLASI 150 YIL ARADAN SONRA YENİDEN GİRESUN’DA AÇTI

KANDAMLASI 150 YIL ARADAN SONRA YENİDEN GİRESUN’DA AÇTI

1867 yılında Rus doğa bilimcisi ve tarihçi Pyotr Aleksandroviç Çihaçov tarafından tespit edilen ve Türkiye endemik bitki türü olarak literatüre giren kandamlası , o tarihten sonra kayda alınamadı.

DÜNYADA SADECE BAYBURT TA YETİŞEN ÇİÇEK

DÜNYADA SADECE BAYBURT TA YETİŞEN ÇİÇEK

Bu 539 türün 62 sinin endemik bitki olduğuna işaret ederek, bu endemiklerden de yörede "Bayburt nakılı" olarak bilinen Silene Bayburtensis

DOĞU KARADENİZ  VARGİT  ÇİÇEKLERİ İLE RENGARENK OLDU

DOĞU KARADENİZ VARGİT ÇİÇEKLERİ İLE RENGARENK OLDU

Doğu Karadeniz Bölgesi yaylaları, sonbahar ile birlikte açan ve Latince adı Colchicum Speciosum olan yörede Vargit olarak adlandırılan çiçeklerle yine rengarenk oldu.

KELKİT’İN FLORASI FRANSA’NIN FLORASINDAN ZENGİN

KELKİT’İN FLORASI FRANSA’NIN FLORASINDAN ZENGİN

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinin endemik bitki miktarının Fransa’daki endemik bitki miktarından fazla olduğunu ifade edildi.