DÜNYADA SADECE BAYBURT TA YETİŞEN ÇİÇEK

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bayburt Şube Müdürü Alparslan Katırcı, Genel Müdürlüklerinin Türkiye genelinde yaptığı Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesinin Bayburt ayağının 2015'te başladığını ve geçen yılsonu itibarıyla tamamlandığını söyledi.

 

Bayburt'taki çalışmaları 9 ayrı meslek disiplininden en az doktora düzeyindeki akademisyenlerin yaptığını belirten Katırcı, "Tüm paftaları gezerek ilin biyolojik çeşitliliğini çıkardılar. Bu çalışmalar damarlı, damarsız bitkiler, tohumlu bitkiler, memeliler, sürüngenler, çift yaşarlar, omurgasızlar, iç su balıkları gruplarında yapıldı. Omurgasızlar ve damarsız bitkiler literatür taraması, diğer bütün gruplar arazi çalışması şeklinde yapıldı." dedi. Katırcı, bu çalışmadan önce Bayburt'taki bitki çeşidinin 410 olduğunu ancak bu çalışmayla birlikte yeni türlerin de kayda geçtiğine dikkati çekerek, arazide yapılan iki yıllık çalışmada tür sayısının 539'a çıktığını aktardı.

 

Bu 539 türün 62'sinin endemik bitki olduğuna işaret ederek, bu endemiklerden de yörede "Bayburt nakılı" olarak bilinen Silene Bayburtensis ile "Çarşak çayı" olarak bilinen Stachys Bayburtensis'in lokal endemik olduğunu ve dünyada sadece Bayburt'ta bulunduğunu kaydetti. Katırcı, lokal endemik tür olan "Stachys Bayburtensis"in aynı zamanda Kop Dağı Müdafaası Tarihi Milli Parkı içerisinde olduğunu ifade ederek, bu alanın tarihi önemi yanında biyolojik çeşitliliği, doğal güzelliklerinin de oldukça fazla olduğunu söyledi.

 

Kop Dağları'nın Türkiye'nin önemli kelebek alanlarından biri olduğuna işaret eden Katırcı, "Yapılan araştırmalarda yaklaşık 134 tür kelebek bu alanda var ama şu an nesli tehlikede olan Stachys Bayburtensis bu alanı daha da önemli kılmaktadır." diye konuştu.

 

"Nesli tehlike altında olduğu için de özellikle korumamız gerekiyor"

 

Katırcı, dünyada sadece Bayburt'ta yetişen Stachys Bayburtensis bitkisinin ilk olarak 1982 yılında literatüre girdiğini belirterek, şöyle devam etti: "Yabancı bir hocanın keşfi ve sadece Kop Dağı'nda görülmüş. Kop Dağı dışında kaydına rastlanmadı. Kop Dağı'nda da özellikle kayalık, taşlık alanlarda ve bitki örtüsünün olmadığı alanlarda görülüyor. Bunun değeri lokal endemik olması ve sadece Bayburt'ta bulunması. Şu ana kadar da sadece milli park alanı içerisinde tespit ettik. Nesli tehlike altında olduğu için de özellikle korumamız gerekiyor." Lokal endemik tür olan Silene Bayburtensis bitkisinin de merkeze bağlı Kitre ve Söğütlü köylerinde kayıt altına alındığını bildiren Katırcı, bu bitkinin ise Stachys Bayburtensis'e göre daha düşük rakımlı ve bitki örtüsünün daha yoğun olduğu alanlarda yetiştiğini ifade etti. 

 

Katırcı, koruma altında olan Stachys Bayburtensis bitkisinin haziran ile temmuz ayları arasında çiçek açtığına işaret ederek, bu bitkilere zarar verenlere Çevre Kanunu'nun ilgili maddesince 48 bin 625 lira para cezası uygulandığını vurguladı.

 

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/gundem/dunyada-sadece-bayburtta-yetisiyor-bu-bitkilere-zararin-cezasi-49-bin-lira-40883825

 

Diğer Haberler

TONYA KADIRALAK YAYLASI’INDAN NEFES KESEN MANZARA

TONYA KADIRALAK YAYLASI’INDAN NEFES KESEN MANZARA

Trabzon’un Tonya ilçesine 9 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 1300 metre yükseklikteki Kadıralak Yaylası, ilkbaharla birlikte mavi yıldız çiçeklerinin açmasıyla mor örtüyle kaplandı.

KANDAMLASI 150 YIL ARADAN SONRA YENİDEN GİRESUN’DA AÇTI

KANDAMLASI 150 YIL ARADAN SONRA YENİDEN GİRESUN’DA AÇTI

1867 yılında Rus doğa bilimcisi ve tarihçi Pyotr Aleksandroviç Çihaçov tarafından tespit edilen ve Türkiye endemik bitki türü olarak literatüre giren kandamlası , o tarihten sonra kayda alınamadı.

DÜNYADA SADECE BAYBURT TA YETİŞEN ÇİÇEK

DÜNYADA SADECE BAYBURT TA YETİŞEN ÇİÇEK

Bu 539 türün 62 sinin endemik bitki olduğuna işaret ederek, bu endemiklerden de yörede "Bayburt nakılı" olarak bilinen Silene Bayburtensis

DOĞU KARADENİZ  VARGİT  ÇİÇEKLERİ İLE RENGARENK OLDU

DOĞU KARADENİZ VARGİT ÇİÇEKLERİ İLE RENGARENK OLDU

Doğu Karadeniz Bölgesi yaylaları, sonbahar ile birlikte açan ve Latince adı Colchicum Speciosum olan yörede Vargit olarak adlandırılan çiçeklerle yine rengarenk oldu.

KELKİT’İN FLORASI FRANSA’NIN FLORASINDAN ZENGİN

KELKİT’İN FLORASI FRANSA’NIN FLORASINDAN ZENGİN

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinin endemik bitki miktarının Fransa’daki endemik bitki miktarından fazla olduğunu ifade edildi.