DOĞU KARADENİZ VARGİT ÇİÇEKLERİ İLE RENGARENK OLDU

Doğu Karadeniz Bölgesi yaylaları, sonbahar ile birlikte açan ve Latince adı 'Colchicum Speciosum' olan yörede 'Vargit' olarak adlandırılan çiçeklerle yine rengarenk oldu.

 

Doğu Karadeniz Bölgesi yaylalarına özgü Vargit çiçekleri sonbahar ayları ile birlikte yaylaları beyaza bürüdü. Beyaz renginin yanında mor renkte de yetişen ve yörede bin metre ve üzeri yaylalarda açan çiçekler yaylacılar için geriye göç zamanı geldiği anlamına geliyor. Trabzon’un Tonya ilçesinde görsel şölen sunan Vargit çiçekleri foto safari meraklılarının ilgisini çekiyor. Halk arasında, 'Güz Çiğdemi', 'Acı Çiğdem' ve 'Göçkovan' adı da verilen çiçekli bitki zehirli olması ile biliniyor.

 

Fındıcak Yaylasında yaşayan Naciye Birinci, yaylalardan göç zamanının geldiğini belirterek "Yaylaya Haziran ayında çıkarız. İneklerimizi otlatırız, yaylamız olmazsa duramayız, alışmışız biz. Sonbaharda Vargit çiçekleri açar. Bize ‘yaylalardan varın gidin’ derler. Biz de hazırlanırız. Eylül, Ekim gibi köyümüze döneceğiz" dedi.

 

Yayla sakinlerinden Muharrem Bıçak da "Vargit çiçekleri her güz mevsimi böyle açar. Göçlerin yaylalardan gitmesine, köylere inmesine vesile olur. Biz yaylacılar da bu çiçeklerin açmasını bekliyoruz. Bunlar açtığı zaman da göç edip köylerimize döneceğiz" diye konuştu.

 

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/dogu-karadeniz-vargit-cicekleri-ile-rengarenk-40955176

 

Diğer Haberler

TONYA KADIRALAK YAYLASI’INDAN NEFES KESEN MANZARA

TONYA KADIRALAK YAYLASI’INDAN NEFES KESEN MANZARA

Trabzon’un Tonya ilçesine 9 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 1300 metre yükseklikteki Kadıralak Yaylası, ilkbaharla birlikte mavi yıldız çiçeklerinin açmasıyla mor örtüyle kaplandı.

KANDAMLASI 150 YIL ARADAN SONRA YENİDEN GİRESUN’DA AÇTI

KANDAMLASI 150 YIL ARADAN SONRA YENİDEN GİRESUN’DA AÇTI

1867 yılında Rus doğa bilimcisi ve tarihçi Pyotr Aleksandroviç Çihaçov tarafından tespit edilen ve Türkiye endemik bitki türü olarak literatüre giren kandamlası , o tarihten sonra kayda alınamadı.

DÜNYADA SADECE BAYBURT TA YETİŞEN ÇİÇEK

DÜNYADA SADECE BAYBURT TA YETİŞEN ÇİÇEK

Bu 539 türün 62 sinin endemik bitki olduğuna işaret ederek, bu endemiklerden de yörede "Bayburt nakılı" olarak bilinen Silene Bayburtensis

DOĞU KARADENİZ  VARGİT  ÇİÇEKLERİ İLE RENGARENK OLDU

DOĞU KARADENİZ VARGİT ÇİÇEKLERİ İLE RENGARENK OLDU

Doğu Karadeniz Bölgesi yaylaları, sonbahar ile birlikte açan ve Latince adı Colchicum Speciosum olan yörede Vargit olarak adlandırılan çiçeklerle yine rengarenk oldu.

KELKİT’İN FLORASI FRANSA’NIN FLORASINDAN ZENGİN

KELKİT’İN FLORASI FRANSA’NIN FLORASINDAN ZENGİN

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinin endemik bitki miktarının Fransa’daki endemik bitki miktarından fazla olduğunu ifade edildi.